FROG BLOG


Linda

Linda eet met haar familie al lange tijd vegetarisch, zoveel mogelijk bio en van eigen moestuin. Maar ze was heel nieuwsgierig naar een maaltijd zonder dierlijke ingrediënten en begon vanuit die nieuwsgierigheid met bestellen bij Flying Frog. En dat bleek zo goed te bevallen dat ze iedere week bestelt. 
‘Het is heerlijk en verrassend! De gerechten zijn bovendien creatief met vernieuwende, krachtige smaken en combinaties'
Veelal onbekende (wereldse) gerechten en bijzondere ingrediënten maar allemaal heerlijk en daarom zo leuk om te proberen.’ Als ze een lievelingsfrog aan zou moeten wijzen dan is de top 3 van dit moment de groene bonensalade, aubergine sawarma en de tomato stufato met focaccia. Dat laatste daar heeft het hele gezin de vingers bij afgelikt.



Pim, Dominique & Mana

Dit is Pim met zijn lief Do en hun dochtertje Mana. Ze wonen samen in Bergen NH. Pim is frogfan vanaf de eerste dag. ‘De eerste broodjes die hij serveerde op landgut girtenmühle op het LosLosLosheim festival zo’n 2-3 jaar geleden die waren direct zo goed. Echt goddelijk lekker! Met die smaak nog in m’n geheugen ben ik dan ook direct gaan bestellen toen frog zijn food ging bezorgen.’ Pim gaf te kennen dat hij de Kimchi van flying frog geweldig vindt. Dit omdat het naast de smaak, zo’n briljante uitwerking heeft op zijn darmen ( inderdaad een bekend fenomeen van gefermenteerde groenten). ‘Maar daar moet maar niet teveel over opschrijven misschien...?’ zei Pim er aarzelend bij. Normaal gesproken bestellen Pim en Do nauwelijks eten. ‘Vaak zorgt het transport dat het eten zijn smaak, warmte of structuur negatief beïnvloed. Bij Sam lijkt het eten bijna lekkerder te worden, hoe langer je wacht!’ vertelt Pim.
‘We vinden Sam zijn initiatieven en intentie bovendien altijd erg positief en vol liefde. En dat proef je echt terug in zijn kookkunsten!'

Magreet

Sinds het thuisbezorgen van Frog’s food was ze onmiddellijk van de partij. Sinds haar eerste bestelling in maart was er geen week dat ze niet bestelde. Margreet woont in Heiloo en ontvangt iedere vrijdag opgetogen haar tas met bestellingen roepende ‘ oh ik heb er weer zo’n zin in!’ ‘Ik vind het in deze tijd best een klus om iedere dag weer goed en verantwoord te eten.’ Flying Frog bied hier de uitkomst. Het is namelijk verantwoord maar ook nog eens geweldig lekker.  Over mijn vraag of ze een favoriet heeft hoeft ze niet lang na te denken. ‘Zeker! De homemade hummus met miso aubergine. Echt geweldig lekker! En je moet weten, ik haal nooit eten bij een afhaalrestaurant. Ik vind veel eten, ook buiten de deur, niet smakelijk.
'Het eten wat flying frog maakt daarentegen is echt traktatie-eten.'


 
Bram & Inge 

‘We kennen de kookkunsten van de Flying Frog natuurlijk al langer dan vandaag,’ vertelt Bram. ‘Dus toen we hoorden dat hij een thuisbezorg service ging opzetten, waren we direct enthousiast. We vinden het namelijk fantastisch hoe hij heerlijke, veganistische gerechten op een innovatieve wijze aanbiedt.’ Hij maakt er echt iets unieks van!’
Wanneer ik Bram vervolgens vraag of er wat hen betreft iets is waarin Flying Frog zich onderscheidt van andere maaltijdbezorgers klinkt het onmiddellijk 
Absoluut! Frog biedt gerechten aan die duidelijk met heel veel zorg zijn bereidt. Je komt in aanraking met zeer eigen smaken die je ergens anders niet zo snel tegenkomt, of die je zelfs nog nooit eerder hebt geproefd. Daarnaast bezorgt hij de gerechten op een duurzame manier en dat gaat altijd gepaard met een grote glimlach. Beter kan gewoon niet!'
Bram en Inge steken hun liefde voor Frog niet onder stoelen of banken. Hun enthousiasme wappert over. De buurman is inmiddels ook gaan bestellen en niet zelden komen op vrijdag de broer en schoonzus van Inge aanwaaien bij deze genieters in Amsterdam-west om een graantje mee te pikken van de bestelde maaltijden.



Corinne


Nog voor Frog vliegend op zijn fiets door Amsterdam ging bezorgen was Corinne uit de Amsterdamse rivierenbuurt al fan van Sam zijn eten. In Waargenoegen (koffietentje/lunchroom in Amsterdam-Noord) smulde ze van zijn bijzondere creaties en hing ze aan z’n lippen toen hij op de proppen kwam met zijn recepten toen ze hem daar in al haar gretigheid om vroeg. Ze fietste graag een rondje om, om bij Sam een paar bekers kokos-curry soep te komen halen.
 
Dus op het moment dat Frog in maart overging naar de bezorgmodus stond Corinne opgetogen vooraan te trappelen in de bestelrij.
 
‘Waar ik het eigenlijk allemaal voor doe is het moment dat dan op vrijdag de deurbel gaat en Sam voor de deur staat met die enorme brede kikkergrijns. Dat heeft altijd zo’n enorm positieve uitwerking op mijn humeur. Een betere aftrap van het weekend kun je je haast niet wensen! Maar eerlijk is eerlijk, ik zou natuurlijk nooit zo vaak bestellen als het eten niet zo goed zou zijn. Ik vind het eten van Sam echt zo ontzettend smaakvol! Iedere keer weer ben ik verrast. Dat pittige, de bijzondere kruiden die hij gebruikt. Echt super lekker eten.’
 
Heeft ze ook een lievelingsfrog?
‘De seitan saté vond ik waanzinnig lekker maar ik vind eigenlijk altijd alles super lekker dus ik heb niet echt een favoriet.
Het liefst zou ik iedere week bestellen maar ik denk dat dat mijn huwelijk niet ten goede komt.’ Corinne’s lach buldert door de ruimte. ‘Mijn man leeft namelijk nog in de overtuiging dat hij een holbewoner is en zou het liefst dagelijks zijn tanden in een pas geschoten wild zwijn zetten. Inmiddels is hij eraan gewend dat we vegetarisch eten maar veganistisch vindt hij eigenlijk een brug te ver. Maar weet je wat er gisteravond gebeurde?’ Ik schud nee en ben nieuwsgierig wat er komen gaat. ‘Na het eten van de hummus met miso aubergine en Libanees platbrood die op zijn bordje lag sprak hij de legendarische woorden ‘Maar echt hé Corinne, Sam kookt zo waanzinnig lekker!’
 
Kortom, het lijkt erop dat zelfs de meest hardnekkige holbewoners met grootse carnivore neigingen toch over stag gaan voor veganistisch eten als frog in de lucht komt! 

Jan & Mylan


Dit is frogger Jan Samuel met zijn zoon Mylan. Regelmatig zetten ze een feestje op de kaart door middel van dinnerdish la frog.

De laatste keer bezorgde ik de maaltijdtas op Jan Samuel zijn werkplek. Een half uurtje later ontving ik per whatsapp een foto van Jan. Daarop was te zien dat hij alle afzonderlijke maaltijdelementen voor zich had uitgestald op zijn bureau om al een beetje te kunnen voor genieten. ‘ Het begint hier steeds exotischer te ruiken op kantoor,’ liet Jan me weten, ‘ regelmatig steekt er een collega een hoofd om de hoek, nieuwsgierig naar de bron van deze gekruide sferen.
 
Toen ik Jan vroeg naar zijn beweegredenen om te bestellen bij Flying Frog zei hij ‘Wanneer je vrijdag aan het eind van de middag bij je baas de deur achter je dicht doet en het eindeloze weekeind nog maagdelijk voor je ligt, staat je hoofd niet echt direct naar boodschappen doen en weer braaf achter het fornuis kruipen om een degelijk maal te gaan prepareren. Het liefst zou je willen dat iemand anders voor je zou gaan koken om jouw twee welverdiende vrije dagen in te luiden. Wij eten bij voorkeur vegetarisch en dat maakt het er niet altijd makkelijker op. Flying Frog vliegt echter op een originele manier een niche in de afhaal/bezorgmaaltijdensector binnen. De ingrediënten van de gerechten zijn met aandacht uitgekozen en zorgvuldig bereid en dat proef je direct. De soepen die we hebben uitgeprobeerd zijn zonder uitzondering vol, pittig en kruidig van smaak. Vooral de Dahl-Curry-kokossoep vonden we een heerlijk culinair verrassinkje!
 
Oké Jan, vertel eens...wat is nou jouw lievelingsfrog? Vroeg ik tenslotte.
‘Elk gerecht is een smakelijk avontuur voor mij’ luidde het antwoord, ‘maar de Sawarma van aubergine, oesterzwam en knolselderij met pickles en knoflookmayo is de favoriet.
Het idee daarbij dat je plantaardig, supergezond, licht verteerbaar verantwoord diervriendelijk kan smullen is voor ons dé uitnodiging om dit regelmatig te doen.
De inhoud van de tas is bij aflevering echt een klein kleurig exotisch feestje! Alles is verpakt in handige composteerbare bakjes, geheel in de lijn van goed eten voor een mooie wereld.
 
Flying Frog is voor ons echt een vliegend opkikkertje na een week van hard werken en zet de deur naar het vrije weekeind voor ons wagenwijd open!


Sebas


Het is echt overduidelijk, het enthousiasme spat er aan alle kanten vanaf bij deze trouwe frogbesteller.
 
‘Elke week bestel ik gewoon standaard beide menu's van Flying Frog, ongeacht wat het is’ vertelt de in Amsterdam-west wonende Sebas met een big smile. ‘Ik weet vooraf toch al dat ik ze allebei heerlijk zal vinden.
Buiten zijn werk om heb ik regelmatig van Sam zijn geweldige eten mogen genieten. Zo wist ik al voordat hij startte met Flying frog dat hij fantastisch kan koken. Zo heeft hij bijvoorbeeld bij Ozora festival in Hongarije meer dan eens onze groep van twintig man gevoed. Zelfs met de beperkte faciliteiten daar wist hij altijd een meesterwerk te creëren. Echt te gek!
Bovendien eet ik ook steeds minder vlees en inspireert Sam mij met zijn heerlijke gerechten om thuis ook zoiets te proberen en gezonder te gaan leven.
Het is elke week weer een verrassing wat ik op mijn bord zal krijgen en daar kijk ik elke keer week opnieuw naar uit.
Bovendien,’ gaat Sebas verder ‘maakt de persoonlijke aflevering op vrijdag het elke keer weer extra leuk. Daar kunnen Thuisbezorgd, Deliveroo of wat ook echt nog een puntje aan zuigen!’
Wanneer ik Sebas vraag of er ondertussen voor hem al zoiets bestaat als een ‘lievelingsfrog’ waar hij extra naar uitkijkt hoeft hij geen tel na te denken. ‘Yes, de sawarma van aubergine, oesterzwam en knolselderij valt bij mij zeer goed in de smaak. Echt heerlijk met de pita grande. Deze week heb ik trouwens voor het eerst de vlierbloesem-gembersiroop geprobeerd. Ook top. Een echte aanrader!’
 
Het mag duidelijk zijn, bij deze big smiling frogger gaan wij nog vaak een tasje afleveren op vrijdag.


Verknipte kapper


Hij zet dagelijks de schaar in andermans haar binnen de vier muren van zijn kapsalon aan het Zuiderkerkhof in Amsterdam.
Via die weg maakte hij ook kennis met Flying Frog doordat zijn blije klant Tonje hem verraste met een cadeautas vol smakelijke frogsels. Hij was lyrisch vanaf de eerste hap en we konden hem dan ook vanaf dat moment toevoegen aan de lijst van trouwe, wekelijkse bestellers.
‘Heej Sam, neem volgende keer een stapel visitekaartjes voor me mee!’ vroeg hij na zijn eerste bestelling. De verknipte kapper had een missie, namelijk zijn klanten kennis laten maken met flying frog omdat hij iedereen dit heerlijke eten gunde.
 
Zelf wil hij heel graag meer veganistisch eten maar vond dat lastig om vol te houden. Met flying frog werd dat in één klap een stuk gemakkelijker omdat het zo smaakvol en gevarieerd is. ‘En omdat de smaken gewoon kloppen!’ sprak hij enthousiast.
Wat betreft zijn favorieten laat de Amsterdamse kapper weten wild te zijn van de sesambimi maar vooral in de liefde te zijn gevallen voor een dessert. Namelijk de chocolade mousse. ‘Met die caramel en nootjes. Echt fantastisch!’
 
Het mag duidelijk zijn dat we hier zonder twijfel met een absolute froggenieter te maken hebben.
Een verknipte weliswaar, maar frogsimaal genieten dat kan hij.


Helen


En wie is deze enthousiaste frogger?
Niemand minder dan the one and only Helen Botman uit Bergen.
Ook zij frogt er met haar lief Peter van Vleuten sinds de start in maart gretig op los.
 
‘Wat ik heel leuk en lekker vind, is dat de Flying Frog bijzondere en (voor mij) onbekende gerechten maakt. Het is steeds weer verrassend, en daar hou ik van.’ vertelt Helen me als ik haar vraag waarom ze zo graag en zo vaak bestelt. ‘Als ik ergens uit eten ga, vind ik het ook leuk om me te laten verrassen en bestel ik dus graag ‘het geheim van de kok’ - of met andere woorden: maak maar wat! Op zo’n moment ga ik er dan vanuit dat zo’n kok vol passie iets maakt waarvan hij vindt dat zijn gasten het absoluut moeten proeven of leren kennen. Die passie ervaar ik ook bij de Flying Frog. Niet alleen in het eten, maar ook in de bezorging: feestelijke tasjes die met een big smile aan je deur worden afgeleverd.’
 
Uiteraard ben ik ook benieuwd of Helen een lievelingsfrog heeft. Een gerecht waarvan ze stiekem hoopt dat het op de kaart staat voor die week.
‘Ik heb al bij meerdere menu’s zo’n zelfde big smile op mijn gezicht gekregen, maar als ik dan toch een favoriet moet kiezen, dan ga ik voor het duo-menu van een paar weken geleden: umami-burger met pletpieper en vuurbietjes + de ultieme groene bonensalade met venkel en amandel. En hoewel ik niet perse vegan eet, vind ik het ook fijn dat het allemaal vegan gerechten zijn. Dat geeft gewoon een goed gevoel naar mens en wereld.
 
Ik zou tegen iedereen willen zeggen: laat je verrassen door de Flying Frog! ‘


Share by: